Doğumla Alman Vatandaşlığı Kazanılması

Kan ilkesine bağlı olarak annesi ya da babası Alman vatandaşı olan çocuklar doğuştan Alman vatandaşı kabul edilmektedir. 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren bir mevzuat ile doğum ile vatandaşlık konusunda bazı netlikler getirilmiştir.

Yabancı olan anne ya da babanın Almanya sınırları içinde dünyaya gelmesi halinde bazı şartlar sağlanıyorsa çocuk yine Alman vatandaşı olacaktır.

Anne ya da baba çocuk doğmadan önce en az 8 yıl boyunca yasal biçimde Almanya’da yaşıyorsa ve oturma iznine sahipse şartlar yerine getirilmiş olacaktır. Bu şartlarla Alman vatandaşı olarak doğan çocuklar tüm hak ve ödevleri de almış olurlar.

Seçme Yoluyla Alman Vatandaşlığı Kazanılması

Almanya’da 2013 yılında kurulan koalisyon hükümet protokolüne göre opsiyon modeli kaldırılmış ve doğan çocukla birlikte anne ve babaya da vatandaşlık hakkı doğmuştur. Bu kanun üzerinde 2014 yılında düzenleme yapılmıştır.

Alman vatandaşlığına karar verenlerin 23 yaşına kadar bunu bildirmesi ve diğer vatandaşlıktan çıktığını belgelemesi gerekir. Seçim zamanı geldiği zaman resmi kurumlar gençlere bununla ilgili bilgi verecektir.

Yabancılar Yasası ile Alman Vatandaşlığı Kazanılması

Vatandaşlık Reform Yasası Almanya’da 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Herhangi bir yabancının bu yasaya dayanarak Alman vatandaşı olma hakkı yeniden düzenlenmiştir.

Yasaya göre 16 yaşını doldurmuş yabancılar bazı koşulları yerine getiriyorsa başvuruda bulunarak vatandaşlık hakkı kazanabilir.

Başvuru yapabilmek için Almanya’da en az 8 yıl boyunca yasal olarak oturmuş olmak, başvuru yapıldığı dönemde oturma iznine sahip olmak, yeterli seviyede Almanca bilmek, Almanya’nın toplumsal düzeni ve hukuki kuralları hakkında temel bilgileri bilmek, sabıka kaydının temiz olması, geçimin yardımlar olmadan yapılabiliyor olması önemli şartlardır.

Almanca bilgisi test ile kontrol edilmektedir. Geçim konusundaki şartta 23 yaşın altındakiler kapsam dışı bırakılmıştır yani bu kişilerde gelir durumuna bakılmayacaktır.

Yasa yolu ile vatandaş olmak için ayrıca anayasal düzene bağlılık belgesinin imzalanması  ve bu anayasaya aykırı hareketlerde bulunmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Hakkında bu yasaya dayanarak sınır dışı edilme kararı olanlar bu şekilde vatandaşlık alma hakkından faydalanamayacaktır.

Alman vatandaşlığı isteyen kişi başvuru gününe kadar diğer ülkenin vatandaşlığından çıkmış olmalı ve bunu belgelendirebilmelidir. Başvuruyu yapan kişinin reşit olmayan çocukları ve eşi Almanya’da 8 yılı doldurma şartı aranmadan Alman vatandaşı kabul edilmektedir.

Takdir ile Alman Vatandaşlığı Kazanılması

Yabancılar yasası ya da diğer vatandaşlık hükümlerinden yararlanamayan göçmenler bazı koşulları yerine getirdiği takdirde Alman vatandaşı olabilmektedir. Almanya’da 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak, hiçbir vatandaşlığa dahil olmayan ve Almanya koruması altında olanlar için 6 sene oturum, Alman vatandaşı tarafından evlatlık edilenler için 3 senelik oturum gerekmektedir.

Başvuru yapıldığı sırada hali hazırda oturma izninin olması önemlidir. Sabıkası olmayanlar, ailesi için uygun büyüklükte bir konuta sahip olanlar, kendisinin ve ailesinin geçimini yapabilecek güçte gelire sahip olanlar bu haktan yararlanabilirler. Bu şekilde Alman vatandaşı olmak için yine yeterli seviyede Almanca bilmek, anayasal düzene bağlılık belgesi imzalamak ve eski vatandaşlıktan ayrılmak önemli şartlardır.

Gerekli şartları yerine getiren 16 yaşından büyük yabancılar dilekçe vererek süreci başlatabilirler. Geçim konusundaki şartlarda gelir dışında sosyal yardım alanların Alman vatandaşlığı alamayacağını unutmamalısınız.

Evlilik Yolu ile Alman Vatandaşlığı Kazanılması

Alman vatandaşı olan biriyle evlenerek hızlıca vatandaşlık alacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsanız. Evlilikle vatandaşlık seçeneğinde de birçok pürüzle karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle bu evliliğin gerekli şartları sağlayıp sağlamadığına bakmalısınız. Almanya’da nikah yapabilmek için yabancı olan eşin de oturma izninin olması gerekir. Yabancı eş temel düzeyde Almanca kursunu bitirmiş olmalıdır.

Almanya’da yaşayan eş adayının son 6 aylık sürede Almanya’da çalışıyor olması gerekir. Alman vatandaşı olan eşin geliri geçimi sağlayacak düzeyde olmalıdır. Yaşanacak evin kendilerine ait bir odası olmalı, aileye yetecek büyüklükte olması önemlidir. En önemlisi evliliğin gerçek olduğuna resmi kurumları ikna edebilmeniz gerekir.

Evlilik için şartlar sağlandıktan sonra ve nikah yapıldıktan sonra aile birleşimi için başvuruda bulunulması gerekir. Bunun için yaşanacak evin tam anlamıyla hazır olması gerekir.

Aile birleşimi beyan ettiğiniz şartları yerine getirip getirmediğinizi inceleyecektir. Bazı özel durumlar Alman eşin çalışma durumu ya da geliri konusunda pürüzler çıkabilmektedir. Böyle durumlara karşı baştan önlem almalı ve hazırlıklı olunmalıdır.

Evliliklerde yaş farkının fazla olması durumunda da ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle evliliğin gerçek bir evlilik olduğuna ikna etme konusunda başarısız olursanız ve yaş farkı varsa biraz uğraşmanız gerekebilir.

Yabancı eşin Almanya’da eğitim alıyor ya da çalışıyor olması gibi durumlarda prosedür farklı işleyebilmekte, ek belgeler talep edilebilmektedir.