Almanya, uzun yıllardır dünyanın her tarafından birçok insan için refah ve emniyet içinde yaşayan mutlu insanların ülkesi olarak biliniyor. Kendi geleceğini eline almak isteyen insanlar, çoğunluk olarak ekonomisi güçlü olan ve AB’nin motoru olma saygınlığının tadını çıkaran bu ülkeye giden yolları arıyor.

Alman oturum hukuku ise yabancıları farklı kategorilere göre değerlendiriyor. Almanya’daki refah ve güvenliğin tadına varmak isteyen her yabancı bu yolda aynı fırsatlara sahip değil. Örneğin AB ve AET üyesi ülkelerin vatandaşları ile İsviçre vatandaşları serbest dolaşım hukukundan faydalanıyor ve Almanya’ya süre ve amaç ne olursa vizesiz girebiliyor.

Aynı şekilde ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelenda, İsrail, japonya ve Kore Cumhuriyeti vatandaşları da genel olarak vizesiz olarak Almanya’ya gelebiliyor. Bu ülkelerin dışında kalan ülkelerin vatandaşlarının ise Almanya’ya seyahat etmeden önce kendi ülkelerindeki Alman Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarda vize başvurusunda bulunması gerekiyor.

Schengen Vizesi ve Almanya’ya özel vize

Vize, bilhassa turistlere 3 aya kadar kısa vadeli yerleşim sağlayan bir oturum izni olarak biliniyor. Bu Schengen vizesi ile birçok Avrupa ülkesinde bir süre kalmak mümkün. Almanya’da daha uzun bir süre yerleşim söz konusu olduğunda ise Almanya’ya özel vize için başvuruda bulunmak gerekiyor.

Belli bir süreliğine yerleşim sağlayan oturum izni (Aufenthalserlaubnis)

Bir diğer oturum izni olan Aufenthalserlaubnis sınırlı bir zaman dilimi için geçerli. Almanya’da çalışmak, eğitim almak isteyenlerin bu oturum iznine sahip olması gerekiyor. Ailevi sebeplerle Almanya’ya göçmek zorunda olanlarla, insani ve siyasi sebeplerle Almanya’da bulunanlar veya başka bir AB ülkesinde yaşayan Almanlar da bu oturum izni için başvuruda bulunurlar. Verilen oturum izninin süresi ise oturumun amacına bağlı olarak değişmektedir.

Yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) ile süresiz oturum hakkı

Oturum izninin süresiz versiyonunu yerleşim izni oluşturur. Almanya’da en az beş sene Aufenthalserlaubnis izni ile yaşamış bulunan, bu süre zarfında sicili temiz kaldığı gibi Almancayı öğrenen ve kendi kendini geçindirecek durumda olanların bu izni almaya hakları vardır. Bu süresiz yerleşim izni ile yabancı Almanya’da çalışma hakkını da elde eder.

Mavi Kart AB ile bekleme süresi daha kısa

Mavi Kart AB sahiplerinin süresiz yerleşim izni için bu kadar beklemelerine gerek yoktur. Mavi Kart AB yüksek vasfa sahip yabancılara dört yıllığına verilir. Bu kart sahipleri Almanya’da 33 aydan fazla bir süre vasıf gerektiren bir işte belli bir maaş karşılığında çalıştıkları takdirde yerleşim iznini hemen alırlar.

Bu oturum izinlerinin dışında Alman oturum kanununun öngördüğü iki gruba yönelik oturum izinleri vardır. İlk gruba ait olanlar oturum onayına ihtiyaç duyan sığınmacılardır. İkinci gruptakiler ise yabancılar dairesinin beyanı sonucu sınır dışı edilmeleri geçici olarak durdurulan ve müsamahaya bağlı izin Duldung ile Almanya’da kalmaya devam edenlerdir.

Oturum izinlerinin kabulünde gerçekleşen sorunlar az değildir.

  • Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis)
  • Yerleşim İzni (Niederlassungserlaubnis)
  • AB Kalıcı Oturum İzni
  • AB Mavi Kart